AktualityAkviziceModernizaceTechnika

CLV opět rozšiřuje svou početnou flotilu Zlínků a Enstromů

Centrum leteckého výcviku v Pardubicích, které pod hlavičkou státního podniku LOM PRAHA zabezpečuje komplexní výcvik pilotů Vzdušných sil AČR, čeká v následujících letech další navýšení objemu leteckého výcviku kvůli očekávané zvyšující se poptávce ze strany Armády ČR. V Pardubicích se na tuto situaci snaží dopředu připravit a už nyní rozšiřují svou flotilu letecké a vrtulníkové techniky. Posledními přírůstky do stáje perníkářů je aktuálně převedení jednoho Zlínku do vojenského leteckého rejstříku a pronájem dalšího vrtulníku Enstrom.

Pístové Zlínky slouží v CLV k základnímu výcviku už bezmála dvacet let a za tuto dobu nalétaly více než 22.000 letových hodin. Protože však jde o stroje, které AČR zařadila do služby již v letech 1994-95, je vcelku nasnadě, že se pomalu blíží ke konci své dobové životnosti a stanovenému maximálnímu náletu 5.500 hodin. LOM PRAHA počítá s postupnou obměnou celé flotily Z-142C AF a v průběhu roku 2022 vyhlásil výběrové řízení na pořízení čtyř nových letounů s pístovým motorem pro základní a pokračovací výcvik v předpokládané hodnotě 44 mil. Kč (bez DPH). Vzhledem k nesplnění finančních limitů zadavatele však státní podnik tuto veřejnou zakázku začátkem letošního roku zrušil a v současné době hledá jiné alternativní řešení.

Aby mohl výcvik na Zlíncích pokračovat i nadále ve stejné intenzitě, došlo v průběhu podzimu k převodu jednoho letounu Z-142C s imatrikulací OK-PNE z civilního do vojenského leteckého rejstříku, kde obdržel nové trupové číslo 0513. Jednou ze stanovených podmínek takového převodu je i zálet letounu, který provedli ve středu 1. listopadu zástupce ředitele CLV pro letecký výcvik Tomáš Bruštík společně s Vladimírem Bachoríkem, hlavním pilotem pro vrtulové letouny v CLV.

Jinak tento konkrétní Zlínek byl vyroben již v roce 1985 v tehdejším Moravanu Otrokovice s výrobním číslem 0401 a pod registrací OK-PNE sloužil dlouhé roky u Vojenského aeroklubu v Mnichově Hradišti. Následně si jej převzal LOM PRAHA, kde se stále pod civilní registrací OK-PNE využíval ke školení civilního personálu CLV. Po převodu do vojenského leteckého rejstříku jej bude zároveň možné použít i při výcviku armádních pilotů. U současné flotily vrtulových strojů Zlín Z-142C AF navíc došlo k navýšení technického resursu o dalších 750 letových hodin a to z důvodu zajištění dalšího výcviku pro Vzdušné síly AČR.

Přebírací zálet Zlínku s novým trupovým číslem 0513 provedl 1. listopadu zástupce ředitele CLV pro letecký výcvik Tomáš Bruštík společně s Vladimírem Bachoríkem, který je v CLV hlavním pilotem pro vrtulové letouny. Ke zhruba 40-ti minutovému letu byl stroj připraven technikem Liborem Nevoránkem. Pro úplnost je potřeba dodat, že tento „staronový“ Zlínek č. 0513 se svým přístrojovým a navigačním vybavení nepatrně odlišuje od flotily provozovaných Zlínků verze Z-142C AF. (foto: CLV Pardubice, www.lompraha.cz)

 

Druhým typem, který aktuálně rozšířil řady pardubického CLV, je vrtulník Enstrom 480B trupového čísla 0522. Ten je opět pronajatý od hradecké společnosti DSA a jde o původní stroj s imatrikulací OK-ENS, vyrobeny již v roce 2005 a zapsaný do českého leteckého rejstříku v říjnu 2014. Výcvikové centrum doposud využívalo celkově 8 Enstromů, z nichž 4 kusy byly dodány jako nové přímo k CLV, další dva stroje později převzalo od LOM PRAHA Trade a zbylé dva jsou pronajaté od DSA.

Mimořádně intenzivní provoz si však od roku 2018 vyžádal už dvě vážnější poškození, kvůli kterým je jeden ze strojů od roku 2021 mimo provoz a čeká se na jeho opravu. Tato situace si vyžádala výrazně náročnější logistiku při zabezpečení potřebného počtu vrtulníků k zajištění výcviku. Navíc ani pronájem dvojice dalších Enstromů v prosinci 2022 nestačí pokrýt všechny požadavky armády a proto došlo k dalšímu posílení o stroj trupového čísla 0522. Vzhledem k očekávané zvyšující se poptávce po vrtulníkovém výcviku ze strany AČR v následujících letech by výsledným stavem v CLV měla být flotila minimálně deseti Enstromů.

Postupná obměna a rozšiřování flotily pardubického CLV bude pokračovat i nadále a už na přelomu let 2024-25 by se u perníkářů měly objevit první dva proudové cvičné stroje L-39NG z celkově čtyř objednaných. Flotilu „Sedmnáctek“ dále posílí po generální opravě staronový Mi-17 ev. č. 0831, který původně sloužil jako učební pomůcka ve Vojenské akademii ve Vyškově a má tak pořád dostatečný technický resurs.

V CLV se zároveň dívají ještě více do budoucnosti a v dalších letech je pravděpodobné, že dojde k posílení o další typy. V kuloárech se mluví o použité americké vrtulníkové platformě, jež by usnadnila přeškolení na systém H-1, dále byl zahájen proces k systémové náhradě posledního létajícího Turbíka a zároveň je možné, že se ke konci dekády v CLV objeví i lehká cvičně-bojová platforma, vyřazovaná ze stavu AČR. Jde však zatím pouze o záměr, k jehož naplnění ještě povede velmi dlouhá cesta. Každopádně je zřejmé, že perníkáři mají tah na branku.

Do početné flotily Enstromů pardubického CLV byl zařazen v pořadí devátý stroj trupového čísla 0522. Vzhledem k rozdílnému přístrojovému vybavení verze 480B oproti v CLV používaným strojům se skleněným kokpitem Garmin proběhlo v pátek 1. prosince školení létajícího personálu v obsluze rozdílných systémů. Od pondělí 4. prosince pak bude tento černý vrtulník k vidění na pardubickém nebi. (foto: CLV Pardubice, www.lompraha.cz)


 

 

(úvodní foto: CLV Pardubice, www.lompraha.cz)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; oficiální FB profily LOM PRAHA s.p. a CLV Pardubice)