AktualityCvičeníZahraniční mise

České Gripeny podpořily evropskou misi Bomber Task Force 24-1

Dvojice amerických strategických bombardérů B-1B Lancer, které jsou v současné době nasazeny v rámci Bomber Task Force 24-1 ze základny RAF Fairford ve Spojeném království, podnikly ve čtvrtek 26. října komplexní misi nad východní Evropu, při které úzce spolupracovaly se stíhacími letouny aliančních spojenců. Cílem obou bombardérů byl vzdušný prostor Rumunska, kam jej během průletu nad Českou republikou a Slovenskem doprovodily i české hotovostní Gripeny.

Bomber Task Force neboli zkráceně BTF je souhrnné označení pro mise amerických strategických bombardérů, které od roku 2018 plánuje Velitelství globálního úderu AFGSC (Air Force Global Strike Command) amerického letectva za účelem rozvoje schopností operovat mimo své domovské základny a integrovat jejich činnost s aliančními spojenci a partnerskými národy po celém světě.

Současné mise BTF navazují na předchozí aktivitu amerického letectva, zahájenou v dubnu 2014 v souvislosti s ruskou anexí Krymu a zaměřenou na podporu evropských členů Aliance jako určitý symbol odstrašení Ruska před další agresí. Několikatýdenní mise BTF pravidelně podporují jak tichomořské vzdušné síly (PACAF), tak vzdušné síly Spojených států v Evropě – vzdušné síly v Africe (USAFE- AFAFRICA) a zapojují se do nich všechny tři typy  strategických bombardérů USAF, tedy B-1B Lancer , B-2A Spirit a B-52H Stratofortress. Tyto ikonické bombardéry mají demonstrovat strategický závazek Spojených států chránit své spojence nejen v Evropě, ale v podstatě na celém světě.

Dlouhodobě plánovaný evropský deployment Bomber Task Force-Europe 24-1 tentokrát tvoří 9. expediční bombardovací letka (9th Expeditionary Bomb Squadron) ze základny Dyess Air Force Base v Texasu s bombardéry B-1B Lancer a více než stovkou příslušníků zabezpečujícího personálu, jejichž domovem se na několik týdnů stala tradičně letecká základna RAF Fairford ve Spojeném království. Hlavním cílem nasazení strategických bombardérů v rámci jejich evropského BTF je plnění úkolů na posílení integrace a spolupráce s doprovodnými stíhacími a tankovacími letadly aliančních partnerů.

První mediálně oznámená mise se uskutečnila v úterý 24. října, kdy dvojice B-1B z britského Fairfordu zamířila nad Baltské moře, kde se podle scénáře zapojila do obrany švédského ostrova Gotland. Tohoto cvičení se účastnilo především švédské letectvo s letouny JAS-39 Gripen a dánské letectvo s F-16, které zajišťovaly stíhací doprovod obou Lancerů. Formace amerických bombardérů se zároveň pohybovala v mezinárodním vzdušném prostoru nedaleko kaliningradské oblasti, odkud následně vzlétl k jejímu zachycení jeden stíhací letoun Su-27P.

Z českého pohledu mnohem zajímavější mise se uskutečnila ve čtvrtek 26. října, kdy dvojice Lancerů s volacími znaky „HOWLER 41/42“ odstartovala ke komplexní misi do východní části Evropy. Krátce po startu oba bombardéry ještě nad Severním mořem doplnily palivo z tankeru KC-135R s volačkou „LARGER 91“, který odstartoval z britského Mildenhallu. Následně oba stroje zamířily přes Německo, Českou republiku, Slovensko a Maďarsko do vzdušného prostoru Rumunska.

Při vstupu obou bombardérů do českého vzdušného prostoru došlo k jejich „zachycení“ českými stíhacími Gripeny hotovostního systému QRA, které dvojici bombardérů B-1B následně doprovázely až nad Slovensko. V maďarském vzdušném prostoru si dvojici Lancerů převzali pro změnu maďarští stíhači a oba stroje následně pokračovaly až do jihovýchodní části Rumunska, kde plnily operační úkol nedaleko letecké základny Mihail Kogalniceanu, a posléze se v podvečerních hodinách vrátily zpět do Fairfordu.

Společná mise českých Gripenů s americkými strategickými bombardéry B-1B demonstrovala schopnost českého letectva integrovat se do podobného typu misí a zároveň byla velkým zpestřením převážně jednotvárné služby v hotovostním systému QRA.

Aktuální misi Bomber Task Force 24-1 tvoří bombardéry B-1B Lancer, patřící 9th Expeditionary Bomb Squadron s domovskou základnou Dyess Air Force Base v Texasu. Své mise v evropském prostoru podnikají z britské základny RAF Fairford, kde jsou procvičovány i schopnosti tankování HOT PIT. Tato procedura umožňuje tankovat palivo bez vypnutí motorů a tak uspíšit připravenost k další misi, což si posádky obou amerických bombardérů vyzkoušely i během mezipřistání v tureckém Incirliku. (foto: Airman 1st Class Emma Anderson a Senior Airman Ryan Hayman, 7th Bomb Wing Public Affairs)

 

Dvojici Lancerů s volačkami „HOWLER 41/42“ při jejich čtvrteční misi do vzdušného prostoru Rumunska doprovodily české hotovostní Gripeny „Charlie Foxtrot“, které letěly ve formaci s bombardéry až nad Slovensko. Pozorný čtenář si zajisté všimne krátkodobého „návratu“ k jednobakové konfiguraci u hotovostních Gripenů z důvodu účasti skoro poloviny strojů 211. letky na dvou cvičeních v Itálii. (foto: 9th Expeditionary Bomb Squadron)


 

 

(úvodní foto: 9th Expeditionary Bomb Squadron)

(zdroj: článek „U.S. B-1B Lancers conduct vital Bomber Task Force mission in Eastern Europe“, autor Dreshawn Murray, USAFE-AFAFRICA Public Affairs, https://www.afgsc.af.mil/News/Article-Display/Article/3571775/us-b-1b-lancers-conduct-vital-bomber-task-force-mission-in-eastern-europe/; článek „U.S. B-1B Lancers arrive in the UK for BTF 24-1“, autor Senior Airman Ryan Hayman, 7th Bomb Wing Public Affairs, https://www.usafe.af.mil/News/Article-Display/Article/3554863/us-b-1b-lancers-arrive-in-the-uk-for-btf-24-1/)